دوره 9، شماره 3 - ( بهار 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 53-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

esteki S. The effect of physical activity (walking) on safety status, self-efficacy and quality of life in elderly women. Journal title 2023; 9 (3) :40-53
استکی سمیرا. تاثیر فعالیت بدنی (پیاده روی) بر وضعیت ایمنی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی زنان سالمند. عنوان نشریه. 1402; 9 (3) :40-53

دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل ، estekisamira@yahoo.com
مقدمه و هدف: هدف این پژوهش تأثیر فعالیت بدنی (پیاده­روی) بر وضعیت ایمنی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان سالمند بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و روش آن به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش‌آزمون  پس‌آزمون  با گروه کنترل است که جامعه آماری آن را  کلیه زنان سالمند شهر بابل در سال 1400 تشکیل می‌دادند که از بین آن‌ها 30 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج به‌عنوان نمونه انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در گروه‌های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت گردآوری داده­ها از پرسشنامه‌های کیفیت زندگی سالمندان لیپاد، خودکارآمدی عمومی (GSE)، پرسشنامه وضعیت سیستم ایمنی (ISQ) استفاده شد. در مرحله بعد تمرینات ورزشی در 6 جلسه برای گروه آزمایش اجرا گردید. پس از پایان جلسات بار دیگر پرسشنامه‌ها برای هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. داده­ها به‌وسیله نرم‌افزار SPSS26 پردازش شد.
یافته ­ها: نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که از نظر کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی در مرحله پس‌آزمون  بین گروه­ها تفاوت معنی‌داری دیده می‌شود و می­توان گفت فعالیت بدنی (پیاده‌روی) بر وضعیت ایمنی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان سالمند مؤثر بوده است (05/0>P).
نتیجه ­گیری: فعالیت بدنی (پیاده­روی) نقش مهمی در کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی ایفا می­کند و هدف قرار دادن این متغیر می­تواند در بهبود کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی مؤثر باشد.
کلید واژه ها: فعالیت بدنی، وضعیت ایمنی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، زنان سالمند

دریافت: 1401/9/30 | پذیرش: 1402/1/18 | انتشار: 1402/3/20