دانشگاه بوعلی سینا ، yaghobi41@yahoo.com
چکیده: (5688 مشاهده)
چکیده
مقدمه و هدف: از جمله مسائل مهم در حوزه سالمندی، بیماریها و مشکلات جسمی و روانشناختی است که در این دوره زمانی اتفاق میافتد .بیماریها و مشکلات جسمی از یک سو و روبرو شدن با انتهای زندگی و تجربه اضطراب مرگ از سوی دیگر باعث تهدید سلامت روانشناختی آنها میشود. از این رو این پژوهش با هدف پیشبینی سلامت روان سالمندان بر اساس جهتگیری مذهبی و اضطراب مرگ در سال 1396 انجام شد.
روش: روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل سالمندان شهر همدان بود. حجم نمونه با استفاده از نرمافزار Gpower 146 نفر برآورد شد و در نهایت 150 با روش نمونهگیری در دسترس جهت مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات در این مطالعه شامل مقیاسهای جهتگیری مذهبی آلپورت و راس، اضطراب مرگ تمپلر و سلامت عمومی (GHQ) بود. دادهها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با نرمافزار آماری SPPS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتهها در بخش همبستگی پیرسون نشان داد که بین اضطراب مرگ و سلامت روان رابطه منفی و معنادار (40/0- r= ،01/0p< ) و بین جهتگیری مذهبی درونی با سلامت روان در بین سالمندان رابطه معنیدار و مثبت (31/0 r= ،01/0p< ) وجود دارد. نتایج رگرسیون همزمان نشان داد که متغیرهای پیشبین 28 درصد واریانس سلامتروان را پیشبینی میکنند. جهتگیری مذهبی درونی با ضریب بتای 27/0 به صورت مثبت سلامتروان را پیشبینی میکند و اضطراب مرگ با ضریب بتای 41/0- به صورت منفی سلامتروان را پیشبینی مینماید و متغیر جهتگیری مذهبی بیرونی نقش معناداری در پیشبینی سلامت روان ندارد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش متغیرهای جهتگیری مذهبی درونی و اضطراب مرگ میتوانند بر سلامتروان سالمندان اثر بگذارند. بنابراین با توجه به نقش متغیرهای مذکور در پیشبینی سلامتروان، نتایج پژوهش میتواند اطلاعات ارزشمندی در اختیار خانوادهها و موسساتی که با سالمندان ارتباط دارند به منظور بهبود سلامتروان سالمندان قرار دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/7/16 | پذیرش: 1396/9/15 | انتشار: 1396/9/25