دوره 5، شماره 1 - ( پاییز 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 90-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Beigi J. Elderly Victims; Disabilities and Protections. Journal title 2018; 5 (1) :73-90
URL: http://jgn.medilam.ac.ir/article-1-304-fa.html
بیگی جمال. سالمندان بزه دیده؛ ناتوانی‌ها و حمایت‌ها. عنوان نشریه. 1397; 5 (1) :73-90

URL: http://jgn.medilam.ac.ir/article-1-304-fa.html


دانشیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران ، jamalbeigi@iau-maragheh.ac.ir
چکیده:   (4695 مشاهده)
مقدمه و هدف: سالمندی جمعیت در ایران با شیب تندی در حال وقوع است، لیکن هنوز برنامه­ریزی و تمرکز کافی در این زمینه صورت نگرفته و ساماندهی امور سالمندان از پشتوانه قانونی کافی برخوردار نیست. تحلیل وضعیت فعلی و دورنمای آینده حاکی از وجود ناتوانی­ها در حال حاضر و پیچیده­تر شدن و گسترش یافتن چالش­ها و مشکلات در آینده نه‌چندان دور است. لذا توجه جدی به این ناتوانی‌ها و حمایت از سالمندان، گرچه دیرهنگام بوده، ولی امری اجتناب­ناپذیر است.
هدف این مقاله، تبیین بزه دیدگی سالمندان به‌عنوان قشری ناتوان در قبال بزه دیدگی و شناسایی ناتوانایی‌ها و ضرورت‌های حمایت از آن‌ها در ایران است.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق کیفی از روش تحلیل سند استفاده‌شده است. با اشاره به جایگاه سالمندان در آموزه‌های اسلامی و اخلاقی و هم‌چنین مقررات ایران، بایدونبایدهای فراروی بزه دیدگی سالمندان و خلأها و چالش‌های حمایت از این قشر ناتوان مورد تحلیل و بحث قرارگرفته است.
یافته‌ها: شناسایی و دستگیری ناقضان حقوق سالمندان و توجه به ناتوانی آن‌ها در فرایند تحقیقات مقدماتی و سایر مراحل دادرسی و به‌طورکلی حمایت از حقوق قانونی این قشر از بزه دیدگان ناتوان، به‌صورت حمایت‌های کیفری تجلی پیدا می‌کند. لیکن رعایت کرامت انسانی، توجه به نگرانی‌ها و آلام سالمندان و ابراز همدردی و همدلی با آن‌ها در مواقع بزه دیدگی ازجمله حمایت‌های فراکیفری بایسته‌ای است که در ایران با خلا و چالش جدی مواجه است.
نتیجه‌گیری: با تصویب قانون آئین دادرسی کیفری 1392 و الهام از رویکرد عدالت ترمیمی، هرچند قانون‌گذار ایران حقوق بزه دیده را مدنظر قرار داده است. لیکن در خصوص حمایت همه‌جانبه از بزه دیدگان ناتوان به‌خصوص سالمندان، از حیث مداخلات روان‌شناختی و پزشکی و سایر گونه‌های حمایتی فراکیفری، چالش‌ها و خلأهای تقنینی، قضایی و اجرایی زیادی وجود دارد.
 
متن کامل [PDF 710 kb]   (808 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/8/18 | پذیرش: 1397/9/20 | انتشار: 1397/9/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پرستاری سالمندان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Geriatric Nursing

Designed & Developed by : Yektaweb