مقدمه و هدف: حمایت اجتماعی و خودکارآمدی از متغیرهای با اهمیت دوران سالمندی هستند که نقش تعیینکننده در ارتقاء سلامت سالمندان دارند. با توجه به روند رو به رشد جمعیت سالمندان در ایران و جهان، توجه به مقولههای مرتبط با سلامت سالمندان شایان توجه جدی است. هدف از نگارش این مقاله تعیین رابطهی حمایت اجتماعی با خودکارآمدی سالمندان آسایشگاههای شهر تهران در سال 1394 و نقش حمایت اجتماعی در پیشبینی خودکارآمدی سالمندان بود.
مواد و روش ها: در این مطالعهی توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام پذیرفت، جامعهی پژوهش شامل کلیهی سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران در سال 1394 بود. نمونهی این پژوهش 217 نفر محاسبه شد. روش نمونهگیری تصادفی ساده بود. برای گردآوری دادهها از پرسشنامهی دموگرافیک، پرسشنامهی حمایت اجتماعی وکس و مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE-10) استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامهها و گردآوری آنها، دادهها توسط نرمافزار SPSS شدند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در این پژوهش 217 سالمند 60 تا 95 ساله (144 زن و 73 مرد) حضور داشتند. یافتههای پژوهش نشان داد که میانگین حمایت اجتماعی و خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاههای سالمندی شهر تهران به ترتیب 75/9±23/32 و 00/4±68/17 بود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که حمایت اجتماعی با خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران رابطهی مثبت و معنادار دارد (008/0=p) و بیش از 4 درصد واریانس خودکارآمدی توسط حمایت اجتماعی تبیین میشود.
نتیجه گیری: بر اساس یافتههای مطالعه وضعیت حمایت اجتماعی در سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران در حد متوسط و خودکارآمدی آنان پایین بود. لذا به دست اندرکاران و مسئولان ذیربط پیشنهاد میشود برای افزایش خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاههای شهر تهران توجه ویژهای به مقولهی حمایت اجتماعی و راهکارهای ارتقای آن داشته باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |