مقدمه و هدف: بازنشستگی و سالمندی رویداد های مهمی هستند که از جنبه های گوناگون قابل مطالعه و بررسی می باشند. بازنشستگی نقش هایی را ایجاب میکند که برای هویت و عزت نفس اهمیت زیادی دارند، و معمولا به صورت فرایندی استرسزا در نظر گرفته میشود که در کاهش سلامت جسمانی و ایجاد افسردگی دخالت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت جسمانی و ارتباط آن با افسردگی بازنشستگان آموزش وپرورش اجرا گردید.
مواد وروش ها: در این مطالعه توصیفی –تحلیلی کل افراد بازنشسته آموزش وپرورش به تعداد 259 نفرکه در شهر بجنورد ساکن بودند، با نمونه گیری در دسترس در سال 1390 انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه شامل سه قسمتی شامل مشخصات فردی، پرسش نامه ی پژوهشگر ساخته جهت تعیین وضعیت سلامت جسمانی بازنشستگان و سؤالات مقیاس استاندارد بک بود . پرسش نامه ی پژوهشگر ساخته پس از تأیید صاحب نظران و بررسی پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ (0/85) بین جامعه ی آماری توزیع گردید. داده ها به وسیله ی تست های آماری توصیفی و استنباطی Chi-square تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان دادکه بین بیماریهای جسمانی: بینایی، دهان ودندان، تنفسی،پوست، گوارشی، ادراری وتناسلی، مغز و اعصاب، عضلانی- اسکلتی، فشارخون، قلبی وعروقی، اختلال درخواب، غدد وعفونی با افسردگی از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود داشت (0/05> p).
نتیجه گیری: با فراهم کردن فعالیت های اجتماعی بر اساس توانمندی بازنشستگان و انجام معاینات دوره ای می توان مشکلات سالمندان را تا حدودی بر طرف نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/8/25 | پذیرش: 1394/2/30 | انتشار: 1394/4/10