دوره 9، شماره 3 - ( بهار 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 39-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderzadeh S, Khanjani M, Mo'tamedi A. The effects of childhood maltreatment on late-life anxiety: mediating effects of self-esteem and sense of coherence. Journal title 2023; 9 (3) :23-39
نادرزاده صبا، خانجانی مهدی، معتمدی عبدالله. تاثیر بدرفتاری دوران کودکی بر اضطراب دوران سالمندی: نقش واسطه‌ای عزت نفس و حس انسجام. عنوان نشریه. 1402; 9 (3) :23-39

دانشگاه علامه طباطبائی ، khanjani_m@atu.ac.ir
مقدمه و هدف: تحقیقات نشان می­دهد در میان عوامل مؤثر بر اضطراب دوران سالمندی، عوامل روانی- اجتماعی نقش مهمی دارند. در این راستا شواهد متعددی مبنی بر تأثیر بدرفتاری‌های دوران کودکی بر اضطراب دوران سالمندی، به چشم می­خورد. باوجوداین اهمیت ، مکانیسم زیربنایی این رابطه نامشخص است. بنابراین هدف این مطالعه، بررسی نقش واسطه­ای عزت‌نفس و احساس انسجام در رابطه بین بدرفتاری دوران کودکی و اضطراب دوران سالمندی است.
مواد و روش‌ها: این نمونه مطالعه شامل 230 فرد سالمند جامعه (بین 60-97 سال) در سال 1398 در شهر تهران بود. داده‌ها بر اساس روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای با چهار ابزار شامل پرسشنامه اضطراب سالمندان(GAI)[1]، پرسشنامه­ی بین‌المللی تجربیات منفی دوران کودکی، مقیاس عزت­نفس روزنبرگ و فرم کوتاه پرسشنامه حس انسجام جمع­آوری شد و پس از انجام پیش‌پردازش‌های لازم در نرم‌افزار SPSS24،  با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری  در نرم­افزار PLS  تحلیل گردید.
یافته‌ها: بدرفتاری دوران کودکی از طریق متغیرهای عزت­نفس و حس انسجام با ضرایب مسیر 283/0و 303/0 بر اضطراب دوران سالمندی تأثیر غیرمستقیم و معنادار دارد. همچنین عزت­نفس با ضریب مسیر 245/0 در رابطه بدرفتاری دوران کودکی و حس انسجام دارای نقش واسطه­ای معناداری بود.  برای شاخص برازش (SRMR) مقدار قابل‌قبول 8/0 گزارش گردید.
نتیجه‌گیری: با توجه به نقش واسطه‌ای حس انسجام در رابطه بین بدرفتاری دوران کودکی و اضطراب دوران سالمندی و نقش مضاعف عزت‌نفس در ارتقا حس انسجام و کاهش علائم اضطراب سالمندی، به نظر می‌رسد که تلاش برای بهبود عزت‌نفس و سطح حس انسجام می‌تواند یک مداخله قابل‌قبول در کاهش علائم اضطراب در افراد سالمند باشد..

دریافت: 1401/9/27 | پذیرش: 1401/12/20 | انتشار: 1402/3/20