دوره 5، شماره 1 - ( پاییز 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 72-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alineghad M, Matlabi H. Description and Analysis of Health Promoting Behaviors among older people: Assessing Healthy Lifestyle. Journal title 2018; 5 (1) :63-72
علی نژاد مهین، مطلبی حسین. توصیف و تحلیل رفتارهای ارتقا دهنده سلامت سالمندان: سنجش سبک زندگی سالم. عنوان نشریه. 1397; 5 (1) :63-72

دانشگاه علوم پزشکی تبریز گروه آموزش بهداشت ، hm1349@gmail.com
مقدمه و هدف: با افزایش امید به زندگی و بهبود مراقبت های بهداشتی درمانی، جمعیت سالمندان بطور روزافزون در حال افزایش است.  بیماری های شایع دوران سالمندی نیز، دارای عوارض متعدد جسمی و روانی برای فرد و خانواده است  که این بیماری ها  و اختلالات با رعایت سبک زندگی سالم قابل پیشگیری هستند. سبک زندگی، به دلیل پیشگیری از بیماری ها، ارتقای سطح کیفی زندگی و بهبود سلامت جسم و روان از اهمیت والایی برخوردار است. بر همین اساس، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سبک زندگی سالمندان شهر ارومیه انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی بود که بر روی سالمندان شهر ارومیه انجام گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی بود که 460 سالمند شهر ارومیه مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسشنامه ی سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان ایرانی جمع آوری گردید و به کمک روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، Student's t-test  ،ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از مجموع 460 نفر شرکت کننده در مطالعه، 268 نفر(3/58) آنان را مردان تشکیل می دهند. میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه  67/7±74/68 بود. میانگین کلی نمره ی سبک زندگی 53/10±44/146و در مردان و زنان به ترتیب برابر 25/9±09/149 و 47/11±91/143  بود . همبستگی معنی دار بین شیوه زندگی با بیماریهای مزمن، تحصیلات پایین و سالمندانی که تنها زندگی می کنند گزارش گردید.
نتیجه گیری: لازم است مداخلات مناسب به ویژه مداخلات آموزشی جهت بهبود شیوه های زندگی سالم در سالمندانی که تنها زندگی می کنند، دارای بیماری هستند، تحصیلات پایین دارند و سالمندانی که مسن تر هستند صورت بگیرد.

دریافت: 1397/8/12 | پذیرش: 1397/9/20 | انتشار: 1397/9/25