۲۲ نتیجه برای کیفیت زندگی
هادی حسنخانی، معصومه مالک، محمد اصغری جعفر آبادی، علی درویش پور کاخکی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه و هدف: ترس از زمین خوردن یکی از مشکلات عمده سلامتی در میان سالمندان و پدیدهای تاثیر گذار بر روی کیفیت زندگی آنها میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین ترس از زمین خوردن و کیفیت زندگی سالمندان جامعه انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت ۲۰۰ نفر از سالمندان در محدودهی سنی ۶۰ تا ۸۴ سال است. نمونه های پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و جمع آوری داده با استفاده از مقیاس بین المللی خود باوری از وقوع زمین خوردن (FES-I)و فرم کوتاه ۳۶ سؤالی(SF-۳۶) در کانون باز نشستگان شهر تبریز در سال ۱۳۹۰ انجام شد. رابطه بین دو متغیر مذکور با استفاده از نرم افزار SPSS با استفاده آزمون همبستگی پیرسون در سطح آماری ۰/۰۱> p بررسی شد.
یافتهها: میانگین سنی مشارکت کنندگان برابر ۰۱/۴± ۸۶/۶۴ و ۱۷۴نفر(۸۷ درصد) مرد بودند. با افزایش نمرات ترس از زمین خوردن، نمرات کیفیت زندگی کاهش یافت، به طوری که تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، رابطه معنی دار و منفی را بین هر یک از ابعاد دو گانه FES-I با زیر مقیاس های هشت گانه SF-۳۶ نشان داد. همچنین رابطه مذکور بین نمرهی کل FES-I با ابعاد سلامت جسمانی و سلامت روانی SF-۳۶ و بین نمره کل FES-I و ابعاد آن با نمره کل SF-۳۶ یافت شد(۰/۰۱ >p).
نتیجه گیری: از آنجا که کاهش کیفیت زندگی یکی از پیامد های مهم ترس از زمین خوردن است، تدوین برنامه آموزشی به منظور کاهش ترس از زمین خوردن در سالمندان از سوی تیم مراقبت سلامت ضروری به نظر می رسد.
سید حکیمه صفوی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: پیرشدن فرایندی است که همه افراد آن را تجربه می کنند. به علاوه سالمندانی که درخانه سالمندان زندگی می کنند در مقایسه باآنهایی که در منزل زندگی می کنند، استرسها و افسردگیهای بسیاری را تحمل کرده که کیفیت زندگی شان را تغییر می دهد. دراین بین، حمایت اجتماعی می تواند کیفیت زندگیشان را افزایش دهد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی و افسردگی سالمندان مقیم خانه سالمندان و مقیم درمنزل بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، با استفاده از نمونهگیری در دسترس در سرای سالمندان و خوشهای در منزل، ۱۰۸ سالمند شامل ۵۴ نفر مقیم در منزل و ۵۴ نفر مقیم سرای سالمندان واجد شرایط استان گیلان در سال۹۵-۱۳۹۴ مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های استانداردکیفیت زندگی (Short form ۱۲=SF-۱۲)، حمایت اجتماعی وکس، و افسردگی بک بود. داده ها از طریق روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA )مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد، سالمندان ساکن در منزل نسبت به سالمندان مقیم در خانه سالمندان ، از کیفیت زندگی (f=۲۸۸/۳۵۸, p<۰/۰۱) و حمایت اجتماعی (f=۱۵۸/۵۸۹, p<۰/۰۱) بالاتر و سطح افسردگی پایین تری (f=۲۶۲/۷۴۵, p<۰/۰۱) برخوردار بودند.
نتیجه گیری: مطابق نتایج بررسی حاضر بهتر است که سالمندان تا آخرین روزها، درکانون خانواده باشند، چراکه قادر به پویا بودن، توانایی مراقبت از فرزندان، رابطه با مردم و حمایت توسط خانواده می شوند.
وحید معینی، پروین شیری، مینا اخلاقی،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: ارزیابی کیفیت زندگی کمک می کند تا مشکلات بیماران به طور بنیادی مورد توجه قرار گرفته و روش های درمانی مورد تجدید نظر قرار گیرند. پژوهش حاضر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی بستری در بیمارستان های حضرت ولیعصر (عج) و دکتر بهشتی شهر زنجان را مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی روی ۷۴ بیمار در دو مرکز همودیالیز شهرستان زنجان انجام شد. نمونه گیری به روش سرشماری طی سه ماه صورت گرفت. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران کلیوی (KDQOL) ، که از دو قسمت سوالات مربوط به فرم کوتاه کیفیت زندگی (sf۳۶) و سوالات مربوط به عوامل مرتبط با بیماری کلیوی تشکیل شده است.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که ۸/۱ درصد کیفیت زندگی خوب، ۷۰/۲ درصد کیفیت زندگی متوسط و ۲۱/۲۱۷ درصد کیفیت زندگی ضعیف داشتند. میانگین نمره کیفیت زندگی نمونه های مورد پژوهش ۴۴/۴ بود. بیشترین میانگین نمره کیفیت زندگی نمونه های پژوهش در ابعاد نه گانه مربوط به درد با نمره ۵۷/۶ درصد و کمترین میانگین نمره کیفیت زندگی مربوط به مشکلات سلامت جسمانی با نمره ۱۸/۵ بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه می تواند اطلاعات با ارزشی در اختیار مسئولین و متخصصین گروه علوم پزشکی قرار دهد، تا در جهت افزایش کیفیت زندگی این بیماران از طریق تقویت و حمایت در ابعادی که مشکل وجود دارد برنامه ریزی های مناسبی انجام دهند.
سیده نرجس زمانی، سید عبدالمجید بحرینیان، سحر اشرفی، شیرین مقتدری،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: پیرشدن جمعیت و سالمندی موجب مطرح شدن مسائل مربوط به این دوره از زندگی می گردد. عوارض روانشناختی متعددی سالمندان را درگیر می کند و سلامت روانی آنان را تحت تاثیر قرار دهد، اما هوش معنوی به عنوان زیربنای باورهای فرد نقش اساسی در زمینه های گوناگون زندگی انسان به ویژه تأمین و ارتقای سلامت روانی و کیفیت زندگی ایفاء می کند. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش هوش معنوی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی سالمندان بود.
مواد و روش ها: جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه سالمندان ساکن در خانه های سالمندان شهرستان بندرعباس بود(N=۱۲۴)، در یک طرح نیمه تجربی، ۵۰ شرکت کننده به صورت در دسترس از سالمندان ساکن در آسایشگاه لقمان حکیم شهرستان بندرعباس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ارزیابی روانی از طریق پرسشنامه های کیفیت زندگی SF-۱۲ و بهزیستی روان شناختی (RPWB ) انجام شد، شاخصهای کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی در سه مقطع زمانی قبل از جلسات مداخله، بعد از آخرین جلسه مداخله(۱۵جلسه در دو ماه) و پیگیری دو ماه بعد از آن گردآوری شده و به کمک آمارههای توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری طرح اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD آنالیز شدند.
یافتهها: یافته ها نشان داد که شاخص های کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی پس از مداخله آموزش هوش معنوی در پس آزمون و پیگیری به صورت معناداری بهبود یافتند(۰۰۰۱/P<۰)، همچنین دو گروه در وضعیت متغیر های کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری نشان دادند(۰۰۰۱/P<۰).
نتیجه گیری: براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش هوش معنوی بر کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی سالمندان تاثیر داشته است.
نوراله طاهری، مالک فریدونی مقدم، بهمن چراغیان، نفیسه حکمتی پور، حمید حجتی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: آگاهی در مورد عواملی بر کیفیت زندگی در سنین سالمندی تأثیر می گذارند، همزمان با مسن شدن جمعیت به عنوان یک واقعیت اجتماعی از اهمیت والایی برخوردار می باشد، چرا که آگاهی بیشتر نسبت به فاکتورهایی که روی کیفیت زندگی افراد سالمند تأثیر می گذارد، می تواند کمک بزرگی در ارتقاء کیفیت زندگی این قشر محسوب گردد. هدف از انجام این پژوهش تعیین عوامل موثر بر کیفیت زندگی سالمندان ساکن سرای سالمندان میباشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهرستانهای خرمشهر و اهواز (۷۳ سالمند زن) به روش سرشماری انتخاب و در مطالعه شرکت نمودند. ابزار گرد آوری دادهها در این پژوهش مشتمل بر دو پرسشنامه ویژگیهای دموگرافیک و پرسشنامه SF-۳۶ بود. دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS,۱۳ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه ۷۵/۵۲ (S.D=۱۱/۳۹) و دامنه سنی آنها از ۶۰ تا ۱۰۲ سال بود. بین کیفیت زندگی سالمندان و سطح تحصیلات (P<۰/۰۵)، سن(P=۰/۰۳)، وجود بیماری مزمن(P<۰/۰۰۱) و محل سکونت (P=۰/۰۴) رابطه آماری معنیدار بود. بین کیفیت زندگی و وضعیت تاهل(P=۰/۶۲)، مدت اقامت (P=۰/۴) و میزان درآمد (P=۰/۳) اختلاف معنیدار آماری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: کیفیت زندگی ساکنین سرای سالمندان به طور کلی نسبت به سالمندان جامعه از وضعیت نامطلوبتری برخوردار است. بنابراین، پیشنهاد میشود با مشابه نمودن محیط خانههای سالمندی به محیط خانواده افراد تا حد امکان و نیز ترغیب خانوادهها و دوستان فرد سالمند به سرکشی منظم به فرد، کیفیت زندگی در خانه سالمندان را ارتقا دهند.
سعید خزایی جلیل، امیرحسین آزمون، محسن عبدالهی، نیلوفر قمی، مرتضی شمسی زاده،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: کیفیت زندگی به عنوان هدف نهایی مراقبت از سالمندان در سراهای سالمندی تلقی می شود. با این وجود عقیده بر آنست که ماهیت زندگی در سراهای سالمندی، ساکنین آنرا مستعد داشتن کیفیت زندگی ناامید کننده ای می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی سالمندان مقیم سرای سالمندی شهرستان شاهرود در زمستان سال ۱۳۹۳ انجام گرفت.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در آن ۵۳ نفر از سالمندان مقیم سرای سالمندی شهرستان شاهرود با روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی ۳۶ سوالی (SF-۳۶) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS ۱۸ و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس انجام گرفت.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی ۳۲/۱۰ ± ۴۹/۵۲ و نشان دهنده سطح ضعیفی از کیفیت زندگی بود. بیشترین و کمترین میانگین و انحراف معیار نمره کسب شده به ترتیب به حیطه های «عملکرد اجتماعی» (۴۵/۲۳ ± ۶۹/۸۰) و «ایفای نقش عاطفی» (۲۳/۱۸ ± ۳۲/۲۹) اختصاص داشت. همچنین نتایج نشان داد بین میانگین نمرات کیفیت زندگی و متغییرهای سن، جنس، سطح تحصیلات و مدت اقامت در سرای سالمندی تفاوت معنی داری وجود دارد (P˂۰/۰۵).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که کیفیت زندگی در حیطه های ایفای نقش عاطفی، عملکرد فیزیکی و در کل سلامت عمومی پایین بوده است. لذا انتظار می رود برنامه های اجرایی مناسبی جهت حمایت از سالمندان مذکور انجام پذیرد.
علی جدیدی، مرحمت فراهانی نیا، سارا جان محمدی، حمید حقانی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: با توجه به افزایش امید به زندگی، شمار سالمندان در حال افزایش است. بنابراین لزوم توجه به کیفیت زندگی آنها بیش از پیش اهمیت می یابد. از این رو ارتقای کیفیت زندگی سالمندان در مرحله اول نیازمند اطلاعات جامع در این زمینه می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی کیفیت زندگی در سالمندان مقیم سرای سالمندان کهریزک می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه بصورت مقطعی و از نوع همبستگی بود که بر روی ۱۴۱ سالمند آسایشگاه کهریزک-که به صورت سرشماری انتخاب شدند-انجام شد. کیفیت زندگی با پرسشنامه SF۳۶ مورد سنجش قرار گرفت. این پرسشنامه ابعاد مختلف کیفیت زندگی را سنجش می کند. حداکثر امتیاز کسب شده ۱۰۰ و حداقل امتیاز صفر می باشد که نمرات بالاتر دلالت بر کیفیت زندگی بهتر دارند.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد میانگین سنی شرکت کنندگان ۸/۶۴±۷۲/۷۲ سال و حدود ۵۲% آنها مرد بود. میانگین نمره کیفیت زندگی سالمندان ۱۱/۳±۵۰/۳۶ بوده و نمره کیفیت زندگی مردان بطور معنی داری بیش از زنان بود (۰/۰۰۰=P). بعلاوه کیفیت زندگی سالمندان با وضعیت تاهل و سطح تحصیلات ارتباط نشان داد؛ به طوری که افراد بیوه و بیسواد نمره کمتری نسبت به دیگران کسب کردند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه نمره کیفیت زندگی سالمندان در حد متوسط و نمره کیفیت زندگی زنان کمتر از مردان بود، می بایست عوامل موثر بر کیفیت زندگی سالمندان مدنظر قرار گیرد و در این بین توجه بیشتری به کیفیت زندگی زنان سالمند مبذول داشت.
میلاد اعظمی، حامد توان، لیلا سلیمانیان، میلاد برجی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: در طی دو قرن گذشته، شمار بیماران سالمند مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی، در بیشتر کشورها افزایش یافته است و سن ۴۰% از بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه را سالمندان تشکیل می دهد. به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی سالمندان تحت درمان با همودیالیز و سالمندان سالم شهر ایلام انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، ۴۰ نفر سالمند تحت درمان با همودیالیز که سابقه حداقل ۶ ماه همودیالیز داشتند و ۴۰ نفر سالمند سالم ساکن در شهر ایلام که فاقد هرگونه بیماری مزمن بودند با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-۳۶ مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی ۲۰ و با استفاده از آزمونهای آماری t-test (برای متغیرهای دو گروهی) و ANOVA (برای متغیرهای بیشتر از دو گروه) انجام شد. برای تحلیل همه متغیرها مقدار ۰/۰۵ P< معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: یافته ها نشان داد که میانگین نمره کیفیت زندگی سالمندان در گروه مورد ۲۸/۵۰±۵/۱۶ و در گروه شاهد ۶۵/۱۷±۱۱/۸۳ می باشد که از نظر آماری اختلاف معنی داری بین میانگین نمره گروه مورد و شاهد در تمامی ابعاد پرسشنامه وجود داشت (۰,۰۰۱ P=)در گروه مورد بین جنسیت و درآمد با کیفیت زندگی و در گروه شاهد بین جنسیت با کیفیت زندگی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد(P<۰/۰۵). اما بین سایر متغیرهای دموگرافیکی و کیفیت زندگی در هر دو گروه ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد(P>۰/۰۵).
نتیجه گیری: با توجه به پایین بودن کیفیت زندگی سالمندان تحت درمان با همودیالیز پیشنهاد می شود که با به کارگیری مدل های مراقبتی پرستاری در ارائه مراقبت های بالینی و همچنین استفاده از تکنیک هایی مانند رایحه درمانی و ریلکسیشن برای این بیماران، زمینه لازم برای افزایش کیفیت زندگی آنها فراهم شود.
معصومه سرمدیان، داود خورشیدی، محمود کریمی، معصومه نیرومند،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف:یائسگی دوره ای از تغییرات فیزیکی، روانی و جامعه شناختی عمیق است که کیفیت زندگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ۱۰ هفته تمرینات ترکیبی بر کیفیت زندگی زنان یائسه غیر ورزشکار بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی ۲۴ زن یائسه غیر فعال( ۶۵-۵۰ سال )، به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند و گروه مداخله به مدت ۱۰ هفته در تمرینات ورزشی شامل تمرینات هوازی (۲جلسه در هفته) و تمرینات مقاومتی (۲جلسه در هفته) شرکت کردند. افراد گروه کنترل در هیچگونه فعالیت بدنی شرکت نداشتند. کیفیت زندگی تمام آزمودنی ها توسط پرسشنامه سلامت روانی و جسمانی ( SF-۳۶ ) قبل و بعد از ۱۰ هفته اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار۱۸ SPSS و از طریق آزمونهای تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج این مطالعه تفاوت معنی داری را در میانگین نمره کیفیت زندگی گروه آزمون و کنترل قبل و بعد از مداخله نشان نداد(p>۰/۰۵)، هرچند برخی خرده مقیاس های ابعادکیفیت زندگی همچون فعالیت فیزیکی و عملکرد فیزیکی درگروه های آزمون وکنترل بعدازمداخله تفاوت معنی داری نسبت به قبل از آن داشت(p<۰/۰۵).
نتیجهگیری: به نظر می رسد، تمرینات ترکیبی کوتاه مدت ( ۱۰ هفته ) روی برخی از خرده مقیاسهای کیفیت زندگی مانند فعالیت فیزیکی و عملکرد فیزیکی اثر گذار است .
جمال عاشوری،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و هدف: کیفیت زندگی تحت تاثیر عوامل روانشناختی زیادی است که از مهمترین آنها می توان به سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و سخت رویی روانشناختی اشاره کرد. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و سخت رویی روانشناختی در پیش بینی کیفیت زندگی زنان سالمند انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه زنان سالمند شهر قرچک در سال ۱۳۹۴ بودند که از میان آنان ۲۵۰ سالمند با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های سرمایه اجتماعی (پاژاک، ۲۰۰۶)، حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، ۱۹۹۸)، سخت رویی روانشناختی (کوباسا، ۱۹۷۹) و کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، ۲۰۰۴) بود که توسط نمونه های پژوهش تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۹ و روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی زنان سالمند ۰۹/۱±۸۶/۲ بود که نشان دهنده سطح متوسطی از کیفیت زندگی می باشد. یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی (۴۶/۰r=)، حمایت اجتماعی (۵۲/۰r=) و سخت رویی روانشناختی (۳۹/۰r=) با کیفیت زندگی زنان سالمند رابطه مثبت و معنادار داشتند (۰۱/۰>P). در یک مدل پیش بین سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و سخت رویی روانشناختی توانستند ۴/۵۰ درصد از تغییرات کیفیت زندگی زنان سالمند را پیش بینی کنند (۵۰۴/۰=R۲).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش متغیرهای سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و سخت رویی روانشناختی توانایی پیش بینی کیفیت زندگی زنان سالمند را داشتند. بنابراین با توجه به نقش متغیرهای مذکور در پیش بینی کیفیت زندگی پیشنهاد می شود که برنامه های اجرایی مناسبی جهت بهبود کیفیت زندگی زنان سالمند طراحی و اجرا شود.
مجتبی انصاری شهیدی، نرگس زمانی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و هدف: سبک زندگی افراد با بالا رفتن سن پایین آمده و سالمندانی که در کنار فرزندان و نوههای خود زندگی میکنند کیفیت زندگی بالاتری نسبت به سایر سالمندان داشتند لیکن زندگی شهری به صورتی است که سالمندان زمان بیشتری تنها میمانند لذا هدف این پژوهش مقایسه میزان تحریف شناختی و کیفیت زندگی در زنان سالمند دارای همسر، بدون همسر و متارکه بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر پژوهشی علیمقایسهای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان سالمند ۶۰ سال و بالاتر شهر همدان تشکیل دادند که تعداد ۱۲۰ نفر (از هر گروه ۴۰ نفر) از طریق روش نمونهگیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامههای تحریفات شناختی الیس و پرسشنامه کیفیت زندگی واروشربون پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل واریانس چندمتغیره، آزمون تعقیبی شفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین تحریفات شناختی و کیفیت زندگی سه گروه مورد بررسی تفاوت وجود دارد. میزان تحریفات شناختی نتیجه گیری شتاب زده، استدلال احساسی، برچسب زنی و شخصی سازی در زنان بدون همسر و زنانی که متارکه کرده بودند بیشتر از تحریفات شناختی در زنان دارای همسر بود.
نتیجهگیری: همه تحریفات شناختی دهگانه با کیفیت زندگی افراد زنان بدون همسر و زنانی که متارکه کرده بودند رابطه منفی داشته است و تحریفات شناختی تعمیم مبالغه آمیز، تفکر همه یا هیچ، استدلال احساسی، برچسب زنی و شخصی سازی، توانایی پیش بینی کیفیت زندگی افراد را دارند.
عبدالله معتمدی، یوسف اعظمی، محمد جلالوند، محمد مهراد صدر،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و هدف: در فرآیند تحول، بازنشستگی مرحله ای است که آغازگر بروز تغییرات بالقوه مهم در زندگی است و کیفیت زندگی بازنشستگان را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پیشبین منبع کنترل، معنای زندگی و روابط زناشویی در کیفیت زندگی بازنشستگان شهرستان نهاوند انجام شد.
مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بازنشستگان شهرستان نهاوند است که براساس پیشینه پژوهشهای قبلی تعداد ۲۰۰ نفر از آنها از طریق نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس منبع کنترل راتر، پرسشنامه معنا در زندگی (MLQ)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. نتایج از طریق روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد بین منبع کنترل با کیفیت زندگی رابطه ی مثبت ضعیف، جست و جوی معنا با کیفیت زندگی رابطه مثبت متوسط، حضور معنا در زندگی با کیفیت زندگی همبستگی نسبتا قوی مثبت و بین وضعیت زناشویی با کیفیت زندگی همبستگی نسبتا قوی منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتیجه تحلیل رگرسیون نشان داد که حضور معنا با ضریب بتای مثبت به صورت مثبت کیفیت زندگی را پیشبینی میکند و وضعیت زناشویی که نمرات بالاتر در آن به معنی آشفتگی و اختلال بیشتر در رابطه ی زناشویی است با ضریب بتای منفی به صورت منفی کیفیت زندگی را پیشبینی می نماید و بقیه متغیرها به دلیل پایین بودن بتا از معادله حذف شدند.
نتیجه گیری: براساس یافته های پژوهش می توان گفت، با داشتن منبع کنترل درونی، احساس هدفمندی در زندگی و رضایت زناشویی بالاتر، افراد بهتر می توانند با تجربه بازنشستگی کنار بیایند و حتی می توانند بازنشستگی موفقی را تجربه نمایند و به تبع کیفیت زندگی بالاتری را تجربه خواهند نمود.
عبدالصالح زر، سید علی حسینی، فاطمه احمدی، مهسا سوخکی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و هدف: در نظر داشتن نیازهای خاص، توجه به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و کیفیت زندگی در سالمندان امور بسیار مهمی هستند که عمدتاً مورد غفلت قرار میگیرد. هدف از تحقیق حاضر بررسی کیفیت زندگی زنان سالمند خانه های سالمندی شیراز و ارتباط آن با فعالیت جسمانی است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع همبستگی بود که تعداد ۱۸۶ زن سالمند بالای ۶۵ سال خانه های سالمندی شیراز به طور داوطلبانه انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای گردآوری دادهها از پرسش نامه استاندارد بین المللی فعالیت جسمانی و پرسشنامه کیفیت زندگی SF۳۶ استفاد شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار ۱۸/SPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن، کورسکال والیس و من ویتنی در سطح (۰۵/ ۰ p ≤) بهره گرفته شد (۰۵/۰ =α).
یافته ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین فعالیت جسمانی و کیفیت زندگی زنان سالمندان ارتباط معنی داری وجود دارد (۰۰۱/۰p=، ۴/۰r=). همچنین کیفیت زندگی زنان سالمند کم تحرک نسبت به زنان سالمند با تحرک کافی به طور معنی داری پایین تر بود (۰۰۱/۰p=).
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها می توان گفت که مشارکت در فعالیت جسمانی با بهبود کیفیت زندگی ارتباط مثبت و معنیداری دارد، بنابراین به مسئولین توصیه می شود از فعالیت های جسمانی به عنوان ابزاری جهت بهبود کیفیت زندگی سالمندان مقیم خانه های سالمندی استفاده کنند.
زهرا ماوایی، کیوان کاکابرایی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
مقدمه و هدف: با در نظر گرفتن روند شتابان رشد جمعیت سالمندی و این که سالمندان به دلیل کهولت و کاهش توانایی هایشان دچار کاهش کیفیت زندگی و شادکامی می شوند؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و شادکامی سالمندان صورت گرفت.
مواد و روش ها: این پژوهش کاربردی و شیوه اجرا از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون ، پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهر کرمانشاه در نیمه دوم سال ۱۳۹۵ تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس ۱۵ نفر در دو گروه ۱۵ نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شادکامی آکسفورد و پرسشنامه کیفیت زندگی فرم کوتاه استفاده شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزر آماری SPSS ۲۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: یافته های حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که اثربخشی ذهن آگاهی بر متغیر کیفیت زندگی به میزان ۷۳ /۰ در سطح بوده است و این میزان برای متغیر شادکامی به میزان ۵۸/۰ در سطح می باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و شادکامی سالمندان تأثیر مثبت و معناداری دارد.
ندا شفیعی علویجه،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و هدف: سالمندی مرحلهای از زندگی انسان است که به طور طبیعی با کاهش تواناییهای جسمانی و روانی همراه است. ورزش یکی از موثرترین روشهای پیشگیری از اختلالات دوران سالمندی است . هدف این پژوهش بررسی ارتباط سطح فعالیت بدنی با افسردگی و کیفیت زندگی سالمندان شهر علویجه است.
مواد و روش ها: در این پژوهش که از نوع تحلیلی مقطعی میباشد، تعداد ۱۰۰ نفر از سالمندان بالای ۶۴ سال در دسترس از شهر علویجه انتخاب و بررسی شدند. به منظور بررسی از سه پرسشنامه افسردگی (GDS) و پرسشنامه ۳۶ سوالی کیفیت زندگی (SF-۳۶) با دو بعد کلی سلامت جسمی و سلامت روانی و پرسشنامه فعالیت بدنی محقق ساخته استفاده شد. . برای توصیف دادههای تحقیق از میانگین و انحراف استاندارد بهره گرفتیم. به منظور آزمون فرضیههای تحقیق از روش آماری ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. تمامی تحلیلها در سطح ۰۵/۰ ≥P و بوسیلهی نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۸ انجام شد.
یافتهها: نتایج آماری نشان داد بین بیتحرکی و افسردگی رابطه معنیدار و مستقیم و بین بیتحرکی و سلامت جسمی و سلامت روانی رابطه معنیدار و منفی وجود داشت. همچنین بین فعالیت بدنی با افسردگی رابطه معنیدار و معکوس و بین فعالیت بدنی و سلامت جسمی و سلامت روانی رابطه معنیدار آماری و مستقیم در سالمندان شهر علویجه رابطه معنی دار آماری وجود داشت.( ۰۵/۰ ≥P )
نتیجهگیری : بر اساس یافتههای پژوهش حاضر هر چه سالمندان زندگی پر تحرک و فعالتر داشته باشند، میزان سلامتی جسمانی و روانی آنها ارتقاء مییابد بنابراین توصیه میشود که برنامه ریزان سلامت سالمندان برای ارتقای فعالیت فیزیکی این گروهها برنامهها و تسهیلاتی را فراهم کنند. همچنین اجرای ورزشهای سبک و فعالیت بدنی منظم به عنوان یک روش کم هزینه و سالم برای پیشگیری از بروز مشکلات مربوط به سالمندان مورد توجه قرار گیرد که باعث پیشرفت و توسعه ابعاد مختلف کیفیت زندگی میگردد.
مهناز صلحی، فروزان برارپور، فاطمه حسینی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه وهدف: افزایش طول عمر انسانها و اضافه شدن جمعیت سالمندان یکی از دست اوردهای قرن جاری بوده و سالم پیر شدن حق طبیعی تمام افراد است و باید به ارتقای کیفیت زندگی و سلامت جسمی، روانی و اجتماعی و ارایه خط مشی مناسب در زمینه ارتقای خودکارآمدی سالمندان توجه داشته باشیم.
این مطالعه با هدف تعیین ارتباط خود کارآمدی و کیفیت زندگی در سالمندان مقیم کهریزک در سال ۹۶-۹۷ انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی – تحلیلی ،مقطعی و جامعه آماری شامل تمام سالمندان مقیم کهریزک بود ,۳۰۰ نفر از سالمندان به روش نمونه گیری تصادفی با توجه به معیار های پژوهش انتخاب شدند به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی عمومی (GSE-۱۰) و پرسشنامه استاندارد کوتاه کیفیت زندگی ((WHOQOL-BREF استفاده شد . داده ها پس از جمع آوری در نسخه ۲۲ نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل آزمون t مستقل، آزمون anova ، ضریب همبستگی پیرسون ، آنالیز واریانس و آزمون رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل گردید .
یافته ها: میانگین نمره خودکارآمدی ۲۸ و نمره کیفیت زندگی در بعد سلامت عمومی در۲۷,۶۶% موارد ضعیف ، در ۵۰% موارد متوسط و در ۲۲.۳۳ % موارد خوب و به ازای یک واحد افزایش در نمره خودکارآمدی ، میانگین نمره کیفیت زندگی در بعد سلامت جسمی به اندازه ۰.۵۸ ، در بعد سلامت روان به اندازه ۰.۵۹، در بعد روابط اجتماعی به اندازه ۰.۴۷،در بعد سلامت محیطی به اندازه ۰.۷۱ و در بعد سلامت عمومی به اندازه ۰.۷۸ نمره افزایش داشته است.
نتیجه گیری:با توجه به نتایج این مطالعه خودکارآمدی با کیفیت زندگی ارتباط معنی دار داشته و با افزایش نمره خودکارآمدی نمره کیفیت زندگی در ابعادسلامت جسمی ، روابط اجتماعی ، سلامت روان ، سلامت محیط ،سلامت عمومی کل افزایش می یابد.
مرضیه زارع مهرجردی، زهره خاوری، عارفه دهقانی، خدیجه نصیریانی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه و هدف :جمعیت سالمندی با سرعت چشمگیری در سراسر دنیا در حال افزایش است و حفظ سلامت روان و کیفیت زندگی سالمندان از امور مهم و اساسی میباشد. مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش بهداشت روان بر ارتقای سلامت روان و کیفیت زندگی معلمان سالمند صورت گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی دوگروهی از نوع پیشآزمون - پسآزمون بود که بر روی ۸۴ معلم بازنشسته انجام شد برای گروه آزمون برنامهای آموزشی پنج جلسه آموزشی برگزار گردید پرسشنامههای مشخصات دموگرافیک، کیفیت زندگی و سلامت عمومی بهصورت خودگزارش دهی تکمیل شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش ۱۶ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: براساس یافتهها میانگین سلامت روان گروه آزمون و کنترل پیش از مداخله تفاوت معناداری نداشت (۴۱/۰=P)؛ اما میانگین پس از برنامه آموزش بهداشت روان تفاوت معناداری داشت (۰۰۰۱/۰=P). میانگین نمره کیفیت زندگی گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله تفاوت معناداری نداشت (۵۲/۰=P) اما م پس از برنامه آموزش بهداشت روان تفاوت معناداری بود (۰۱/۰=P) .
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه تأثیر مثبت برنامههای آموزشی سلامت روان را بر وضعیت سلامت روان و کیفیت زندگی سالمندان نشان میدهد. لذا استفاده ازاینرویکرد آموزشی جهت بهبود و ارتقاء سلامت روان و کیفیت زندگی پیشنهاد میشود.
رضا کریمی جوهنی، زهرا جعفرزاده قره آغاج،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه وهدف : ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ در ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ راﺣﺘﻲ ﻣﻮرد ﺗﻬﺪﻳﺪ ﻗﺮارﮔﻴﺮد . پس آگاهی از ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان و ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺆﺛﺮ ﺑﺮ آن ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ تصمیمات و برنامه ریزی ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ آﻧﺎن ﻣﻲ ﺷﻮد . ﻫﺪف ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ سالمندان و ﻋﻮاﻣﻞ موثر ﺑﺮ آن درﺳﺎﻟﻤﻨﺪان مقیم ﺷﻬﺮ تبریز ﺑﻮد .
مواد و روش ها : این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که دراوایل زمستان ۱۳۹۸ در مراکز سالمندی در شهر تبریز انجام گرفته است . ۹۴ سالمند با نمونه گیری غیرتصادفی از بین سالمندان موجود در مراکز سالمندی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد تحقیقی SF-۳۶ استفاده شد . از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد .
یافته ها :طبق یاﻓﺘﻪ ﻫﺎی ﭘﮋوﻫﺶ از بین ۹۴ سالمند (۳/۵۴ % ) از نمونه ها مرد و (۷/۴۵ % ) از نمونه ها زن بودند . یافته های پژوهش ﻧﺸﺎن ﻣﻲ دﻫﺪ که ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ وضعیت کیفیت زندگی سالمندان (۷۴) بود ، که در میان آزمودنی ها در سطح تقریبا متوسط قرار دارد . هم چنین متغیر هایی از جمله سن ، جنس و وضعیت تاهل از عوامل تعیین کننده کیفیت زندگی سالمندان بوده است .
نتیجه گیری : ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﻧﺸﺎن داد که میانگین ﻛﻞ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان و ﺗﻤﺎﻣﻲ اﺑﻌﺎد آن در ﺣﺪ ﻣﺘﻮﺳﻂ اﺳﺖ . با توجه به نتایج بدست آمده و با توجه به این موارد و با انجام اقدامات به موقع می توان بسیاری از مسایل و مشکلات دوران سالمندی را کاهش داد و بر عمر مفید در سالمندان افزود .
دکتر محمدتقی اقدسی، خانم فهیمه رضائی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه و هدف: یکی از عوامل بسیار مهم در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه، ورزش و فعالیت بدنی است که پرداختن به موضوع آن در ارتباط با کیفیت زندگی، ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان کیفیت زندگی ورزشکاران بازنشسته بود.
مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعۀ آماری این تحقیق، تمامی پیشکسوتان ورزشی شهرستان تبریز بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی، ۱۰۴ پیشکسوت با میانگین سنی ۸/۴۵±۵۱/۶۸ سال از ۱۴ رشته ورزشی انتخاب شدند و پرسشنامۀ کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین میزان فعالیت ورزشی بعد از بازنشستگی با خردهمقیاس سلامت روانشناختی و بهترین عنوان قهرمانی کسب شده توسط این افراد با خرده مقیاس روابط اجتماعی، ارتباط معناداری وجود دارد؛ اما در کیفیت زندگی کل و خرده مقیاس های سلامت جسمی و محیط، رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین پیشکسوتان رشته های انفرادی و تیمی به لحاظ میزان رضایت از کیفیت زندگی وجود ندارد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش، می توان اظهار کرد که پیشکسوتان ورزشی فعال با استفاده از هرگونه فعالیت بدنی، از نظر سلامت روانی نسبت به هم نوعان غیرفعال خود، در وضعیت بهتری قرار دارند.
سمیرا استکی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه و هدف: هدف این پژوهش تأثیر فعالیت بدنی (پیادهروی) بر وضعیت ایمنی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان سالمند بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و روش آن به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیشآزمون – پسآزمون با گروه کنترل است که جامعه آماری آن را کلیه زنان سالمند شهر بابل در سال ۱۴۰۰ تشکیل میدادند که از بین آنها ۳۰ نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج بهعنوان نمونه انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در گروههای آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامههای کیفیت زندگی سالمندان لیپاد، خودکارآمدی عمومی (GSE)، پرسشنامه وضعیت سیستم ایمنی (ISQ) استفاده شد. در مرحله بعد تمرینات ورزشی در ۶ جلسه برای گروه آزمایش اجرا گردید. پس از پایان جلسات بار دیگر پرسشنامهها برای هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. دادهها بهوسیله نرمافزار SPSS۲۶ پردازش شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که از نظر کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی در مرحله پسآزمون بین گروهها تفاوت معنیداری دیده میشود و میتوان گفت فعالیت بدنی (پیادهروی) بر وضعیت ایمنی، خودکارآمدی و کیفیت زندگی در زنان سالمند مؤثر بوده است (۰۵/۰>P).
نتیجه گیری: فعالیت بدنی (پیادهروی) نقش مهمی در کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی ایفا میکند و هدف قرار دادن این متغیر میتواند در بهبود کیفیت زندگی، وضعیت سیستم ایمنی و خودکارآمدی مؤثر باشد.
کلید واژه ها: فعالیت بدنی، وضعیت ایمنی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، زنان سالمند