جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای سن

حمید حجتی، گلبهار آخوند زاده، سید حمید شریف نیا، سودابه آلوستانی، سمیه ارازی، اکبر رسول اسلامی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: کاتاراکت شایع ترین عامل نابینایی در جهان است و در کشور ایران طبق برآورد انجام شده سالانه حدود صدهزار مورد عمل جراحی کاتاراکت انجام می شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع مورفولوژی کاتاراکت وابسته به سن و برخی عوامل مرتبط با آن در مراجعین به درمانگاه های چشم پزشکی شهرآمل و بابل انجام شده است.
 مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی - مقطعی بر روی ۲۸۸ بیمار مراجعه کننده به کلنیک های چشم پزشکی شهر آمل و بابل که تشخیص کاتاراکت در آنها داده شد، انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن قبلاً تایید شده بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار ۱۶spss و با روش های آماری توصیفی، آزمون های آمار استنباطی کای مربع و رگرسیون لجستیک انجام گردید.
 یافته ها: تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که بیشترین نوع کاتاراکت سنی ۱۹۲ نفر (۶۷%) به صورت هسته ای، ۵۰ نفر ( ۱۷%) به شکل تحت کپسولار خلفی و ۵۰ نفر( ۱۷%) قشری بود و توزیع فراوانی انواع کاتاراکت بر حسب متغیر های زمینه ای نظیر سن، جنس، شغل، سابقه خانوادگی، سطح تحصیلات، ابتلای به دیابت و پر فشاری خون و سابقه مصرف سیگار اختلاف معنی داری را نشان داد (۰/۰۱>p)
 نتیجه گیری: از آن جایی که بیشتر موارد کاتاراکت از نوع وابسته به سن بوده و در بروز این نوع کاتاراکت عوامل خطر مختلف تاثیر گذار می باشد می توان با معاینات پزشکی دوره ای و آموزش به افراد در زمینه سبک زندگی سالم گامی موثر در جهت پیشگیری از ابتلای به کاتاراکت و یا آهسته شدن سیر بیماری برداشت.

مریم روانی پور، آذر دادائین، فائزه جهانپور، سمیه حسینی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه و هدف : پیری جمعیت یکی از مسائل اصلی پیش روی سیستم‌ های مراقبت بهداشتی بین‌الملی است. از آنجا که نقش پرستاران به عنوان افراد حرفه‌ای در مراقبت از سالمندان به عنوان عمده‌ ترین مصرف کنند گان خدمات بهداشتی درمانی در آینده بسیار مهم است، این مطالعه با هدف سنجش دانش پرستاران پیرامون حقایق سالمندی انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است، که در آن ۱۴۴ پرستار شاغل در دو بیمارستان آموزشی شهر بوشهر شرکت داشتند. اطلاعات مربوط به دانش پرستاران با استفاده از پرسشنامه پایا و روای FAQI پالمور با روش خود پاسخ دهی، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (تست آنالیز واریانس و تی مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از مجموع ۲۵ سؤال پرسشنامه، مشارکت کنندگان دارای حداقل پاسخگوی صحیح ۶ و حداکثر ۱۷ سؤال (امتیاز) با میانگین امتیاز (۲/۲۹ ± ۱۰/۶۸) بودند. اکثریت پرستاران (۸۲%) دارای سطح دانش متوسط (۱۷- ۹ امتیاز) بودند، و هیچ یک از آن ها دارای سطح دانش بالا ( بالاتر از ۱۷ امتیاز) نبودند.
 نتیجه گیری: نداشتن دانش کافی می تواند بر روی عملکرد صحیح پرستاران اثر بگذارد. نتایج این پژوهش به ما کمک می کند که محدوه ای که نیاز به آموزش برای ارائه مراقبت های موثر و با کیفیت بالا به این گروه آسیب‌پذیر وجود دارد، جهت برنامه ریزی مشخص گردد. در جهت امکان تعمیم هر چه بیشتر نتایج توصیه می شود، مطالعاتی در این زمینه با حجم نمونه بیشتر و بررسی همزمان دانش و نگرش در زمینه سالمندی صورت گیرد.


اسحاق قیصریان، بهروز سپیدنامه،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه و هدف: مسأله سالمندی جمعیت ایران که به دلایل مختلف از جمله کاهش میزان موالید، پیشرفت‌های علم پزشکی، بهداشت، آموزش‌و پرورش و افزایش امید به زندگی در حال ظهور است پدیده نوینی به شمار می‌آید. سالخوردگی جمعیت، پدیده جدید ناخوشایند توسعه شده و جایگزین رشد سریع جمعیت و پیامدهای افزایش باروری گردیده است. در این مقاله تلاش می‌شود ابعاد اجتماعی، اقتصادی پدیده سالمندی در استان ایلام در دو بخش ساختارهای سنی جمعیت و ویژگی‌های سالمندان مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش‌ها: به منظور رسیدن به اهداف مقاله، از روش اسنادی و تحلیل ثانویه داده‌ها استفاده شده که از اطلاعات سرشماری‌های عمومی نفوس و مسکن استان ایلام طی سال‌های ۹۰-۱۳۵۵ و داده‌های جمعیتی سازمان ملل استفاده شده است.
یافته‌ها: بر اساس داده‌های سرشماری، جمعیت ۶۵ ساله و بیشتر استان ایلام از ۴/۰۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۷۱/ ۴ درصد در سال ۱۳۹۰ افزایش پیدا کرده است. در گذشته نسبت جمعیت سالمندان در مناطق روستایی بیش از مناطق شهری بوده است. مقدار ضریب سالمندی در استان ایلام تا قبل از سرشماری سال ۱۳۸۵، از عدد ۱۰ کمتر بوده است. در کل جمعیت و جمعیت ۶۵ ساله و بیشتر نسبت جنسی بالاتر از ۱۰۰ است. در تمامی سرشماری‌ها درصد زنان بی‌همسر بیش از مردان بی‌همسر است. میزان فعالیت سالمندان مناطق روستایی بیش از مناطق شهری است. درصد باسوادی در بین سالمندان روبه افزایش است بطوریکه از ۸ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۱۳ درصد در سال ۱۳۹۰ رسیده است.
نتیجه‌گیری: جمعیت ایلام از نظر ساختاری در مرحله میان‌سالی (رو به سالخوردگی) است و در وضعیت کنونی، بالا بودن جمعیت فعال، ساختار سنی مطلوب و مساعدی را ایجاد و فرصت ایده‌آلی برای پیشرفت و بهبود توسعه ایجاد کرده است که جمعیت شناسان از آن به نام پنجره جمعیتی یا فرصت جمعیتی یاد می‌کنند.

نوشین فتح اله زاده، فاطمه سعیدی، سیمین ایپچی، نادره سعادتی، مهدی رستمی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه و هدف: افزایش طول عمر، کیفیت زندگی و توانایی فرد برای زندگی مستقل را تحت تاثیر قرار داده و او را نیازمند مراقبت وحمایت دیگران می نماید. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش احساس تنهایی در سالمندان با سندرم آشیانه خالی انجام شد.

مواد و روش‌ها: روش پژوهش، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌ی آماری مطالعه حاضر شامل کلیه‌ی مراجعه کنندگان سالمند با سندرم آشیانه خالی  به مرکز مشاوره کلینیک مهرآور در تابستان ۱۳۹۵ بود. تعداد ۳۰ نفر که واجد شرایط شرکت در مطالعه بودند با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به شیوه‌ی تصادفی در دو گروه ) ۱۵ نفر گروه آزمایش و ۱۵ نفر گروه گواه(  جایگزین شدند. ۸ جلسه‌ی ۹۰ دقیقه‌ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در طی ۲ ماه برای گروه آزمایش به صورت گروهی انجام گرفت. تمام شرکت کننده‌ها قبل و بعد از درمان، پرسشنامه‌ی احساس تنهایی را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۲  و تحلیل واریانس چند متغیره (مانکوا) استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثر معنی‌داری بر احساس تنهایی (۰۰۲/۰ P=، ۶۳/۱۱F=) دارد و باعث کاهش خرده مقیاس خانوادگی (۰۰۳/۰ P=، ۲۴/۱۰F=)، خرده مقیاس عاطفی (۰۰۱/۰ P=، ۶۵/۱۴F=) و خرده مقیاس دوستان (۰۰۱/۰ P=، ۵۰/۱۳F=) در بین سالمندان با سندرم آشیانه خالی شده است

نتیجه‌گیری: جدی‌ترین خطری که هر فرد سالمند را تهدید می‌کند در انزوا قرار گرفتن او از سوی اطرافیان است. در این حالت شخص امکان ایجاد ارتباط صمیمی و نزدیک با دیگران را از دست می‌دهد. تنهایی به تدریج فرد سالخورده را دچار مشکلات روانی می‌کند.  در نتیجه لزوم کاربست درمان‌های متمرکز بر مشکلات خلقی و عاطفی سالمندان به ویژه کاهش احساس تنهایی ضروری میباشد.


بهار نورزاد، اصغر مینایی، نورعلی فرخی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی‎های روان‌سنجی پرسشنامه افسردگی سالمندان (GDS) در سالمندان شهر تهران بود.
مواد و روش‎ها: این پژوهش از نوع کاربردی توسعه‎ای، توصیفی و کمی است. جامعه موردپژوهش کلیه سالمندان شهر تهران بودند که از بین این افراد نمونه‎ای ۴۰۰ نفری به شیوه داوطلبانه و در دسترس به پرسشنامه افسردگی سالمندان پاسخ دادند. داده‎های گردآوری‌شده در دو بخش ویژگی‌های جمعیت شناختی نمونه و یافته‎های مربوط به سؤال‌های پژوهش با استفاده از نرم‎افزارهای R۳,۳.۳ و ۱۸ SPSS تحلیل شدند.
یافته‎ها: نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی چهار عامل را برای این پرسشنامه نشان داد. پس از تعیین تک‌بعدی بودن هر یک از ابعاد و بررسی برازش سؤالات با مدل راش و حذف سؤالات نامناسب، ویژگی‎های روان‌سنجی سؤالات باقی‌مانده با استفاده از مدل چندبعدی راش برآورد شد. اعتبار این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ و ضریب اعتبار مدل چندبعدی راش برآورد شد که در هر دو حالت نشان‌دهنده اعتبار مطلوب این پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه افسردگی سالمندان در دو بخش با استفاده از روایی همگرا (با پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب بک) و روایی سازه بررسی شد. که در هردو بررسی روایی مطلوب و قابل قبولی مشاهده شد. نتایج حاصل از بررسی کنش افتراقی سؤالات در گروه زنان و مردان به حذف دو سؤال و در سطوح تحصیلات نیز به حذف دو سؤال دیگر منجر شد. نتایج حاصل از برازش مجدد سؤالات با مدل راش نشان‎دهنده برازش عالی سوالات باقی‎مانده با مدل راش بود. در نهایت ۲۱ سوال از ۳۰ سوال پرسشنامه اولی باقی ماند.
بحث و نتیجه‎گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد پرسشنامه افسردگی سالمندان، پس از حذف سوالات نامناسب، دارای اعتبار و روایی مناسب بوده و به عنوان یک آزمون قابلتایید در شهر تهران قابل اجرا است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پرستاری سالمندان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Geriatric Nursing

Designed & Developed by : Yektaweb