دانشگاه اضفهان ، dr.habarati@gmail.com
چکیده: (4294 مشاهده)
مقدمه: نشان داده شده که سلامتی خود-ادراکشده از سوی سالمندان، تنها تحت تاثیر عملکرد جسمانی نیست و عوامل دیگر مانند عملکرد اجتماعی، و شناختی نیز بر آن موثر است.
هدف: این پژوهش به بررسی ویژگیهای روانسنجی و روانشناختی پاسخ افراد مسن به سوال در مورد سلامت آنها در یک مطالعه طولی هشت ساله میپردازد.
مواد و روشها: طرح پژوهش به صورت یک طرح عاملی 2 × 4 بوده است که در طول سالهای 1387 تا 1395 انجام گرفته است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، نمونهای 393 نفری از سالمندان شهر اصفهان به صورت غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و سلامت خودگزارشی، عملکرد جسمانی، اجتماعی، شناختی، افسردگی و نیز تعداد بیماری مزمن آنها در چهار مرتبه طی یک دوره 8 ساله مورد سنجش قرار گرفت. و برای تحلیل دادهها از واریانس مختلط استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که پاسخ به سوال در مورد سلامت سالمندان را نباید در یک مقطع زمانی ارزیابی کرد که در این صورت اعتبار آن ضعیف است. بررسی اعتبار در چهار نیمرخ که بر اثر دو نوع پاسخ در دو گستره زمانی به دست میآید (خوب- خوب، خوب-بد، بد-خوب و بد-بد)؛ بالاتر بوده و شاخص قویتری از اعتبار پاسخ است. همچنین فعالیتهای فیزیکی سبک، متوسط و سنگین و نیز فعالیتهای شناختی و اجتماعی در ادراک سلامتی خود از سوی سالمندان موثر است.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج توصیه میشود که سالمندان باید هر نوع فعالیتی که میتوانند اعم از سبک یا متوسط و سنگین برای بهبود خود انجام دهند و نیز عملکردهای شناختی و اجتماعی خود را بهبود بخشند تا ادراک بهتری از سلامتی خود داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/1/20 | پذیرش: 1397/6/4 | انتشار: 1397/6/26