دوره 4، شماره 3 - ( بهار 1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


، bahar.noorzad@ut.ac.ir
چکیده:   (6022 مشاهده)
هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی‎های روان‌سنجی پرسشنامه افسردگی سالمندان (GDS) در سالمندان شهر تهران بود.
مواد و روش‎ها: این پژوهش از نوع کاربردی توسعه‎ای، توصیفی و کمی است. جامعه موردپژوهش کلیه سالمندان شهر تهران بودند که از بین این افراد نمونه‎ای 400 نفری به شیوه داوطلبانه و در دسترس به پرسشنامه افسردگی سالمندان پاسخ دادند. داده‎های گردآوری‌شده در دو بخش ویژگی‌های جمعیت شناختی نمونه و یافته‎های مربوط به سؤال‌های پژوهش با استفاده از نرم‎افزارهای R3.3.3 و 18 SPSS تحلیل شدند.
یافته‎ها: نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی چهار عامل را برای این پرسشنامه نشان داد. پس از تعیین تک‌بعدی بودن هر یک از ابعاد و بررسی برازش سؤالات با مدل راش و حذف سؤالات نامناسب، ویژگی‎های روان‌سنجی سؤالات باقی‌مانده با استفاده از مدل چندبعدی راش برآورد شد. اعتبار این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ و ضریب اعتبار مدل چندبعدی راش برآورد شد که در هر دو حالت نشان‌دهنده اعتبار مطلوب این پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه افسردگی سالمندان در دو بخش با استفاده از روایی همگرا (با پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب بک) و روایی سازه بررسی شد. که در هردو بررسی روایی مطلوب و قابل قبولی مشاهده شد. نتایج حاصل از بررسی کنش افتراقی سؤالات در گروه زنان و مردان به حذف دو سؤال و در سطوح تحصیلات نیز به حذف دو سؤال دیگر منجر شد. نتایج حاصل از برازش مجدد سؤالات با مدل راش نشان‎دهنده برازش عالی سوالات باقی‎مانده با مدل راش بود. در نهایت 21 سوال از 30 سوال پرسشنامه اولی باقی ماند.
بحث و نتیجه‎گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد پرسشنامه افسردگی سالمندان، پس از حذف سوالات نامناسب، دارای اعتبار و روایی مناسب بوده و به عنوان یک آزمون قابلتایید در شهر تهران قابل اجرا است.
متن کامل [PDF 231 kb]   (2143 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/1/19 | پذیرش: 1397/3/15 | انتشار: 1397/3/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.